Библиосвят 2019

Покана

Българският информационен консорциум (БИК) организира специализирано изложение „БИБЛИОСВЯТ 2019". Събитието ще се проведе в Централната библиотека на Българската академия на науките, Голям салон, ул. „15 Ноември" № 1, гр. София, на 8 май (сряда) 2019 г.

По време на събитието български и чуждестранни издателства и търговски партньори ще представят продукти и услуги чрез презентации и изложбени щандове. Участниците ще имат възможност първи да се запознаят с планираните безплатни пробни достъпи,  за членове на БИК, до реномирани бази данни с електронни източници на информация.

Програма

БИБЛИОСВЯТ 2019

ПРОГРАМА

8 май 2019 (сряда),

Централна библиотека на Българската академия на науките, Голям салон,

гр. София, ул. „15 Ноември“ № 1

8.05.2019 г. сряда
09:00-10:00 Регистрация
10:00-10:15 Откриване

Приветствие от г-жа Надя Терзиева, председател на УС на Български информационен консорциум

Модератор: Надя Терзиева, председател на УС на Български информационен консорциум

10:15 - 10:45
Консорциум ABE-IPS в България: JSTOR, APS и McGraw-Hill

Кшищоф Ковалчик, Пьотр Антчак, търговски представители – онлайн ресурси, ABE-IPS Sp. z o.o

Анотация: Компания ABE-IPS се утвърждава като един от най-големите разпространители на чуждоезична литература, научни списания и бази данни в Полша. Навременната доставка на поръчки от цял свят е нейната формула за успех. Фирмата обслужва индивидуални и корпоративни клиенти - университети, изследователски звена, научни центрове, корпорации, книжарници, библиотеки и архиви. Нейната мисия е да осигури удовлетворяването на образователните, бизнес и персоналните потребности на своите клиенти по възможно най-удобния за тях начин.

Рекламен щанд № 4

 

10:45 - 11:15
Библиотечни стелажни системи и системи за сигурност

Николай Спасов, управител, Логистични системи ООД (Логсис)

Анотация: Създаването на хармонична среда е основна цел при проектиране на пространството. Библиотеката е специфично място, което изисква съчетаване на естетика и функционалност. Проектирането на стелажи не е самоцел - те са в основата на редица библиотечни дейности и допринасят за поддържането на ред и яснота.

Нашите продукти са внимателно проектирани модулни системи, съответстващи на изискванията и нуждите на библиотеките. Те са оборудвани с голямо разнообразие от аксесоари.  Например библиотечните системи за сигурност на D-Tech-EM, РFID и RFIQ библиотечни решения могат да бъдат допълнени с рамки, системи за самообслужване и връщане на книги, броячи на посетители и системи за инвентаризация и разбира се пълна гама консумативи, вендинг и лендинг библиотечни системи.

Акцент в презентацията са някои успешни проекти на дългогодишния ни партньор Forster Metallbau GmbH: Университет на Ливърпул, Университет на Виена, Чешката национална библиотека в Прага, Библиотека Уестън в Оксфордския университет, Университетската библиотека в Кембридж, Британската библиотека, Институт „Макс Планк“ в Мюнхен, библиотеката в Манхайм, Държавната библиотека в Дортмунд.

Партньори на „Логистични системи“ ООД са: ХТМУ, НМА „Панчо Владигеров“, АУБГ в Благоевград, Англо-американско училище, Американски колеж, МУ-Варна, НВУ-Велико Търново, 35 ОУ София.

Рекламен щанд № 6

 

11:15 - 11:30 Кафе пауза

Модератор: Радостина Тодорова, заместник председател на УС на Български информационен консорциум

 

11:30 - 12:00
IOP Publishing - научни, технически, инженерни и медицински списания и електронни книги от IOP Publishing и взаимодействие с българските учени

Максимилиана Базан, акаунт мениджър, Scientific Knowledge Services (SKS)

Франческа Бразорото, регионален мениджър (Италия, Скандинавия, Чехия, Словакия, Словения, България, eIFL), IOP Publishing

Анотация: IOP Publishing е издателство на научно дружество и се стреми да осигури добро разпространение, да популяризира и да придаде стойност на постиженията на научната общност. Провокирани от мисията на нашия патрон - Институт по физика на Великобритания, ние работим в тясно сътрудничество с учени, преподаватели и партньори от цял свят и поддържаме академични списания, електронни книги, серии от конференции и електронни продукти, които представят най-новите пробиви и изследвания в областта на физиката и граничните дисциплини. Реализираните приходи от IOP Publishing финансират дейностите на Института. Можете да се запознаете с още подробности за нас на ioppublishing.org.

Рекламен щанд № 5

 

12:00 - 12:30
Онлайн платформите на Thieme за студенти и специалисти по медицина и химия

Уве Щееле, старши мениджър продажби - институционални клиенти Европа, Близък Изток и Африка, Thieme Publishing Group

Анотация: Издателска група „Thieme“, със седалище в Германия, е частна компания, специализирана в публикуването на научна и медицинска литература. За повече от 120 години, Thieme налага висок стандарт при подбора на монографии и научни списания и се превръща в един от основните информационни канали за учени, медицински персонал и преподаватели. Издателството публикува над 100 рецензирани периодични издания и над 500 нови книги годишно. Повече информация, относно електронните продукти на Thieme може да се намери на www.thieme-connect.com.

Интуитивната платформа „Thieme Connect“ осигурява обединен достъп до всички онлайн продукти и ресурси на Thieme - Thieme E-Journals, E-Book, E-Learning products, Reference Works, както и Science of Synthesis and Pharmaceutical Substances.

Рекламен щанд № 2

 

12:30 - 13:30 Обяд

Модератор: Тошка Борисова, член на УС на Български информационен консорциум

 

13:30 - 14:00
EBSCO Information Services

Драган Николич, регионален мениджър продажби - Югоизточна Европа, EBSCO Information Services

Анотация: Водещ доставчик на услуги за локализиране на информационни източници, EBSCO Information Services (EBSCO) обслужва над 11000 клиенти в над100 страни по света.

Платформата EBSCO Discovery Service™ (EDS) осигурява обединен достъп до пълната колекция на една организация, като комбинира интуитивен интерфейс, много добро подреждане по точност на резултатите и уникални възможности за персонализиране.

EBSCO също е един от най-добрите доставчици в света на електронно научно съдържание за библиотеки, като включва стотици бази данни, исторически архиви, медицински справочни издания и корпоративни обучителни ресурси, обслужващи милиони потребители от десетки хиляди институции. EBSCO е водещият доставчик на електронни списания и книги за библиотеките, като предлага абонамент за 360000 периодични издания, като над 57000 от тях са електронни, както и онлайн достъп до повече от 1000000 електронни книги.

За повече информация посетете сайта на EBSCO: www.ebsco.com. Подразделението EBSCO Information Services е част от фамилното предприятие EBSCO Industries Inc., което функционира от 1944 г.

 

14:00 - 14:30
Central and Eastern European Online Library - Как CEEOL подпомага разпространението на научни резултати в областта на хуманитарните и социални науки на роден език

Беа Клоц, изпълнителен директор, CEEOL GmbH

Анотация: The Central and Eastern European Online Library (CEEOL) е водещ доставчик на пълнотекстово индексирани електронни документи – електронни списания, електронни книги и сива литература – в областта на хуманитарните, социалните науки, изкуството, лингвистиката и литературата от и за Централна, Източна и Югоизточна Европа. В сътрудничество с над 2000 регионални издатели и редакционни колегии, CEEOL осигурява достъп до над 550000 индексирани статии на 50 езика, от повече от 2100 списания, 2500 електронни книги и 2800 заглавия сива литература. Обществени и частни институции от цял свят се възползват от услугите на www.ceeol.com. Университети, висши учебни заведения, както и научни организации имат възможност да избират между различни абонаментни модели. Чрез регистрация, индивидуални потребители могат също да използват съдържанието и услугите на CEEOL. Издатели в Централна, Източна и Югоизточна Европа използват платформата CEEOL за да съхраняват, осигуряват достъп, разпространяват и рекламират своята продукция.

Рекламен щанд № 3

 

14:30 - 15:00
GDPR, киберсигурност и архиви в дигиталната ера

Веселин Стоилов, главен информационен специалист, Национални архиви
Аделина Костова, защита на информацията, Национални архиви
Елена Мена, мениджър комуникации, Национални архиви

Анотация: Национални Архиви e българска частна компания, основана през 2006 г., с покритие в цялата страна. Портфолиото ни е съставено от над 150 клиента - местни и международни компании от най-различни икономически сектори.

Предлагаме аутсорсинг услуги за управление на документи, тяхното физическо организиране и съхранение, сканиране и индексиране, въвеждане на данни и унищожаване. Водени от спецификите на различните документи и в съответствие с българското и европейско законодателство, както и изискванията по GDPR във връзка със защитата на личните данни на физическите лица, ние ги организираме, съхраняваме и защитаваме, като същевременно оптимизираме начина, по който ги управлявате, и ускоряваме достъпа Ви до тях. Сертифицирани сме от Lloyd’s Registеr Quality Assurance за процеси и процедури по стандарти „ISO 9001 - Управление на качеството“ и „ISO 27001 - Информационна сигурност“ и сме преминали тест за киберсигурност. От 2013 г. членуваме в най-голямата професионална бизнес мрежа в света – ARIBA.

Рекламен щанд № 7

 

15:00 - 15:15 Кафе пауза

Модератор: Десислава Милушева, член на Организационния комитет, Български информационен консорциум

 

15:15 - 15:45
Emerald Publishing – научни изследвания с глобално значение

Радка Криванкова, бизнес мениджър – Югоизточна Европа, Финландия, Швеция, Emerald Group

Анотация: Приоритет за Emerald е подобряването на опита на потребителите в световен мащаб. Разработихме нова уеб платформа, усъвършенствахме позиционирането и годишното нарастване на броя статии, което е само една начална и малка част от подобренията, които предприемаме, за да осигурим комфортна среда за клиентите на Emerald. Нашите усилия са насочени към преодоляване на разминаването между изследователската работа, приложението на научните изследвания в практиката и адекватността им към съвременните условия на живот.

Колекцията от електронни списания за 2019 г. предлага над 185 хиляди статии в областта на мениджмънта и  допълнително по специализирани проблеми.

Нашето портфолио от  3,100 книги непрекъснато се увеличава с бързи темпове. Всяка година се добавят над 250 заглавия, които са внимателно подбрани и отразяват най-новите тенденции и иновативни проучвания, от водещи имена в съответната област.

От 2011 г. предлагаме казуси. На основаната на обратна връзка с нашите потребители, ние успяхме да развием и да увеличим техния брой, както и да предложим нови модели на достъп.

Предлагаме и набор от публикации на отворен достъп (OA) със съответните модели на достъп и съпътстващи услуги, което помага на авторите да направят правилния публикационен избор, както и да получат нужната подкрепа и ресурси в този процес.

Рекламен щанд № 1

 

ТАКСА УЧАСТИЕ

Такси за участие в семинара:

  • за представители на организации, нечленове на БИК – 15,00 лв.;
  • за представители на фирми или търговски организации – 50,00 лв.

Таксата може да бъде платена по банков път преди датата на събитието. Банкови детайли на БИК:

Сдружение с нестопанска цел “Български Информационен Консорциум”

IBAN: BG50RZBB91551068003510

BIC: RZBBBGSF

Райфайзенбанк

бул. “Никола Петков” № 5 А, (Кантек) София

Основание: Такса участие Библиосвят 2019

Търговско участие

ТЪРГОВСКО УЧАСТИЕ

ABE-IPS Sp. z o.o

Компания ABE-IPS се утвърждава като един от най-големите разпространители на чуждоезична литература, научни списания и бази данни в Полша. Навременната доставка на поръчки от цял свят е нейната формула за успех. Фирмата обслужва индивидуални и корпоративни клиенти - университети, изследователски звена, научни центрове, корпорации, книжарници, библиотеки и архиви. Нейната мисия е да осигури удовлетворяването на образователните, бизнес и персоналните потребности на своите клиенти по възможно най-удобния за тях начин.

Представител(и): Кшищоф Ковалчик, Пьотр Антчак, търговски представители – онлайн ресурси

Рекламен щанд № 4

 

Central and Eastern European Online Library (CEEOL)

The Central and Eastern European Online Library (CEEOL) е водещ доставчик на пълнотекстово индексирани електронни документи – електронни списания, електронни книги и сива литература – в областта на хуманитарните, социалните науки, изкуството, лингвистиката и литературата от и за Централна, Източна и Югоизточна Европа. В сътрудничество с над 2000 регионални издатели и редакционни колегии, CEEOL осигурява достъп до над 550000 индексирани статии на 50 езика, от повече от 2100 списания, 2500 електронни книги и 2800 заглавия сива литература. Обществени и частни институции от цял свят се възползват от услугите на www.ceeol.com. Университети, висши учебни заведения, както и научни организации имат възможност да избират между различни абонаментни модели. Чрез регистрация, индивидуални потребители могат също да използват съдържанието и услугите на CEEOL. Издатели в Централна, Източна и Югоизточна Европа използват платформата CEEOL за да съхраняват, осигуряват достъп, разпространяват и рекламират своята продукция.

Представител(и): Беа Клоц, изпълнителен директор

Рекламен щанд № 3

 

EBSCO Information Services (EBSCO)

Водещ доставчик на услуги за локализиране на информационни източници, EBSCO Information Services (EBSCO) обслужва над 11000 клиенти в над100 страни по света.

Платформата EBSCO Discovery Service™ (EDS) осигурява обединен достъп до пълната колекция на една организация, като комбинира интуитивен интерфейс, много добро подреждане по точност на резултатите и уникални възможности за персонализиране.

EBSCO също е един от най-добрите доставчици в света на електронно научно съдържание за библиотеки, като включва стотици бази данни, исторически архиви, медицински справочни издания и корпоративни обучителни ресурси, обслужващи милиони потребители от десетки хиляди институции. EBSCO е водещият доставчик на електронни списания и книги за библиотеките, като предлага абонамент за 360000 периодични издания, като над 57000 от тях са електронни, както и онлайн достъп до повече от 1000000 електронни книги.

За повече информация посетете сайта на EBSCO: www.ebsco.com. Подразделението EBSCO Information Services е част от фамилното предприятие EBSCO Industries Inc., което функционира от 1944 г.

Представител(и): Драган Николич, регионален мениджър продажби - Югоизточна Европа

 

Edward Elgar Publishing

Edward Elgar Publishing“ е водещо международно, академично и научно издателство, специализирано в областта на социалните и правни науки. Ние публикуваме 350 заглавия годишно, като успяхме да изградим списък от над 5500 реномирани такива.

Издателството е основано от настоящия ни председател, Едвард Елгар и е фамилна компания. Първоначалната идея на Едвард е, издателството да се концентрира върху публикуването на стойностни книги, като предлага високо качество на услугите за автори. Характерно за нас е, че успяваме да се отнасяме към авторите си и техните произведения с голямо внимание и грижа към всеки детайл. Ние вярваме, че в големите издателски концерни е трудно да се поддържа такова ниво на работа, особено, когато има голямо текучество на персонал и явления като пропуски в управлението и масово производство.

Edward Elgar Publishing“ се възприема като световно научно издателство и от самото ни създаваме, ние функционираме в Европа, Северна Америка и Азиатско-тихоокеанския регион, като работим с местни автори и отразяваме проблеми от глобална значимост. Днес Близкият Изток, Латинска Америка и някои държави в Африка се превръщат в стратегически пазари за нас. Компанията ни спечели редица награди и беше отличена за постижения в електронното издаване и популяризиране на научните резултати на световно равнище, както и за нашия подход към традиционното публикуване.

Представител(и): Карен Плоуман, продажби и маркетинг

Рекламен щанд № 8

 

Emerald Group Publishing


Emerald Group Publishing е основано през 1967 г. с идеята да разпространява новостите в областта на бизнеса и управлението и така да подпомогне практиката и научните изследвания. Днес ние продължаваме да насърчаваме иновативното мислене в приложни области, затова разширяваме нашето портфолио с дисциплини като здравеопазване и социални грижи, образование и инженерни науки. Към днешна дата Emerald предоставя достъп до около 300 списания, над 2500 книги и повече от 1500 казуса.

Колекцията от електронни списания за 2019 г. предлага над 185 хиляди статии в областта на мениджмънта и  допълнително по специализирани проблеми. Над 290 заглавия на Emerald се подреждат на водещи позиции  по импакт фактор в  рейтинга на “The 2017 Journal Citation Reports®” на Web of Science™ , Clarivate Analytics, като процента на цитираните материали е  41%. Повече от 90%  от списанията се индексират в Scopus, като 70% от тях отбелязват нарастващ CiteScore индекс за 2017 г .

Представител(и): Радка Криванкова, бизнес мениджър – Югоизточна Европа, Финландия, Швеция

Рекламен щанд 1

 

IOP Publishing

IOP Publishing е издателство на научно дружество и се стреми да осигури добро разпространение, да популяризира и да придаде стойност на постиженията на научната общност. Провокирани от мисията на нашия патрон - Институт по физика на Великобритания, ние работим в тясно сътрудничество с учени, преподаватели и партньори от цял свят и поддържаме академични списания, електронни книги, серии от конференции и електронни продукти, които представят най-новите пробиви и изследвания в областта на физиката и граничните дисциплини. Реализираните приходи от IOP Publishing финансират дейностите на Института. Можете да се запознаете с още подробности за нас на ioppublishing.org.

Представител(и): Максимилиана Базан, акаунт мениджър, Scientific Knowledge Services (SKS), Франческа Бразорото, регионален мениджър (Италия, Скандинавия, Чехия, Словакия, Словения, България, eIFL), IOP Publishing

Рекламен щанд № 5

 

Логистични системи

 

Логистични системи ООД (Логсис)

Създаването на хармонична среда е основна цел при проектиране на пространството. Библиотеката е специфично място, което изисква съчетаване на естетика и функционалност. Проектирането на стелажи не е самоцел - те са в основата на редица библиотечни дейности и допринасят за поддържането на ред и яснота.

Нашите продукти са внимателно проектирани модулни системи, съответстващи на изискванията и нуждите на библиотеките. Те са оборудвани с голямо разнообразие от аксесоари.  Например библиотечните системи за сигурност на D-Tech-EM, РFID и RFIQ библиотечни решения могат да бъдат допълнени с рамки, системи за самообслужване и връщане на книги, броячи на посетители и системи за инвентаризация и разбира се пълна гама консумативи, вендинг и лендинг библиотечни системи.

Акцент в презентацията са някои успешни проекти на дългогодишния ни партньор Forster Metallbau GmbH: Университет на Ливърпул, Университет на Виена, Чешката национална библиотека в Прага, Библиотека Уестън в Оксфордския университет, Университетската библиотека в Кембридж, Британската библиотека, Институт „Макс Планк“ в Мюнхен, библиотеката в Манхайм, Държавната библиотека в Дортмунд.

Партньори на „Логистични системи“ ООД са: ХТМУ, НМА „Панчо Владигеров“, АУБГ в Благоевград, Англо-американско училище, Американски колеж, МУ-Варна, НВУ-Велико Търново, 35 ОУ София.

Представител(и): Николай Спасов, управител

Рекламен щанд № 6

 

Национални архиви


Национални Архиви e българска частна компания, основана през 2006 г., с покритие в цялата страна. Портфолиото ни е съставено от над 150 клиента - местни и международни компании от най-различни икономически сектори.

Предлагаме аутсорсинг услуги за управление на документи, тяхното физическо организиране и съхранение, сканиране и индексиране, въвеждане на данни и унищожаване. Водени от спецификите на различните документи и в съответствие с българското и европейско законодателство, както и изискванията по GDPR във връзка със защитата на личните данни на физическите лица, ние ги организираме, съхраняваме и защитаваме, като същевременно оптимизираме начина, по който ги управлявате, и ускоряваме достъпа Ви до тях. Сертифицирани сме от Lloyd’s Registеr Quality Assurance за процеси и процедури по стандарти „ISO 9001 - Управление на качеството“ и „ISO 27001 - Информационна сигурност“ и сме преминали тест за киберсигурност. От 2013 г. членуваме в най-голямата професионална бизнес мрежа в света – ARIBA.

Представител(и): Карлос Мена, директор

Рекламен щанд № 7

 

OCLC

Международната библиотечна мрежа OCLC осигурява за библиотеките споделено ползване на технологии, информация и подкрепящи програми, за да могат да подпомогнат научния процес и създаването на иновации. Членовете на  OCLC съвместно поддържат и развиват WorldCat – най-голямата и обемна мрежа с информация за ресурсите и услугите на библиотеките по света. Работата на библиотечните организации се улеснява и от WorldShare, облачна платформа на отворен достъп, която  предлага пълен набор от приложения за управление и оптимизиране на библиотечните дейности и процеси, както и поддръжка. Чрез коопериране и споделяне натрупаното знание достига да хората и им помага да решават жизненоважни проблеми. Заедно OCLC, библиотеките членове, служителите и партньорите помагат за реализирането на научни пробиви, натрупване на ново знание и осъществяване на постижения.

 

Oxford University Press

Издателство „Oxford University Press“ (OUP) e подразделение на Оксфордския университет. Издателството продължава традицията на университета да поддържа изключително ниво на научните изследвания, академичната дейност и образованието и публикува в цял свят. Програма „Global Academic Publishing program“ обхваща целия научен и академичен спектър от интереси, включвайки и голям брой учебна литература, заглавия от по-общ характер, списания и онлайн продукти. В OUP ние вярваме в силата на написаната дума и проучването, което стои зад нея. Всичко, което издаваме, се подчинява на нашата основна мисия: да подкрепяме целите на Оксфордския университет, за постигане на най-високото ниво на научни резултати, академични постижения и добро образование. Като университетско издателство, ние се гордеем, че успяваме да осигурим, поддържаме и подпомагаме научния прогрес и образованието.

Представител(и): Яна Шовеова, регионален мениджър, Oxford University Press - Academic Division

Рекламен щанд № 9

 

Thieme Publishing Group

Издателска група „Thieme, със седалище в Германия, е частна компания, специализирана в публикуването на научна и медицинска литература. За повече от 120 години, Thieme налага висок стандарт при подбора на монографии и научни списания и се превръща в един от основните информационни канали за учени, медицински персонал и преподаватели. Издателството публикува над 100 рецензирани периодични издания и над 500 нови книги годишно. Повече информация, относно електронните продукти на Thieme може да се намери на www.thieme-connect.com.

Интуитивната платформа „Thieme Connect“ осигурява обединен достъп до всички онлайн продукти и ресурси на Thieme - Thieme E-Journals, E-Book, E-Learning products, Reference Works, като Science of Synthesis and Pharmaceutical Substances.

Представител(и): Уве Щееле, старши мениджър продажби - институционални клиенти Европа, Близък Изток и Африка

Рекламен щанд № 2

 

Wiley

Библиотеката е портал към знанието. Ето защо Wiley си партнира с библиотеки от цял свят, за да осигури достъп до фундаментални информационни източници, като подпомага иновативните научни изследвания и обучение. Нашите специално проектирани платформи, които работят с висока скорост, са създадени с идеята да подкрепят основната цел на библиотеките и предлагат достъп до обширна колекция. Предлагаме информация за първични резултати и анализи в различни области - здравеопазване, физика, социални и хуманитарни науки и много други. Нашите източници на информация са в помощ на бъдещите научни изследвания, професионалната практика и задоволяват любопитството. От Wiley Online Library до Wiley Digital Archives, нашите платформи улесняват намирането и рекламират институционалния бранд, така че потребителите Ви да помнят, че библиотеката помага в реализирането на техните постижения.